Hoppa till huvudinnehåll

Hållbar inredning är att satsa på kvalitet

I Sverige tillverkas nya möbler för cirka 23 miljarder kronor om året. Samtidigt slänger privatpersoner, företag och offentlig sektor årligen mängder av fullt funktionella möbler. Trots detta pratar alla om att de tar hållbarhet på största allvar. Att prata om hållbarhet handlar lika mycket om ansvarstagande som om omsorg. DUX är en naturlig pusselbit i strävan efter ett mera hållbart samhälle. Att både tillverka nytt med omsorg och att främja ett livslångt ägande. Möbler och sängar för ett liv där generationer möts, överlappar och omformas i takt med tiden.

Tänk hållbart över hela produktens livscykel

Det finns en fascination i det beständiga. Att något vi människor har skapat kan leva vidare genom våra barn och barnbarn. Att prata om hållbarhet handlar lika mycket om ansvarstagande som om omsorg. Omsorg kring vår planet och de förhållanden som kommer av mänsklig närvaro. Naturen kan synas oändlig, men mer och mer har det landat i vårt kollektiva medvetande att naturens resurser är ändliga. Det är därför viktigt att ta ansvar från ax till limpa. Göra medvetna materialval. Blott använda skog som odlats på ett hållbart sätt. Undvika långa transporter av råvaror när närproducerat finns att tillgå. DUX är ett fjärde generationens familjeföretag och för dem är det lika naturligt att tänka hållbart över hela produktens livscykel som det är för dig och mig att omfamna ärvda ting och ge de en ny kontext.

Stilren design är beständig

Om möbler kunde tala. Otaliga är de skandinaviska hem där den svenska designen får blomma ut. Kanske minns du sextiotalets kornblå plyschsoffor där fjädringen syntes outslitlig eller varför inte sjuttiotalets mörkbruna manchesterfåtöljer med krombelagda underreden. I tider av snabb förändring blickar vi gärna tillbaka. Letar fram tryggheten och komforten i kölvattnet efter slit- och slängsamhällets nyckfulla ideal. Stilren design är beständig och förvaltar ett arv efter forna ägare. Och skulle slitaget ändå ha satt sina tydliga spår finns det flera hängivna möbeltapetserare och entusiaster som står redo att renovera din favoritmöbel. En massproducerad möbel är sällan tillverkad i ett enhetligt material vilket gör det svårt för din lokala tapetserare att byta ut skadade delar, men massivt furu är alltid massivt furu – då som nu. DUX satsning på materialen i sig är lika viktig som engagemanget för miljön.

Återanvändning möbler

Återbruk är ett annat ord på modet. Många storstäder i världen går i bräschen för ett nytänkande kring det redan förbrukade. Arkitekter i Köpenhamn har skapat nya stadsdelar där återbruk av kasserat tegel, segslitna bjälkar och vackert ornerade fönster gett flerfamiljshusen en modern charm. Detsamma är sant för de svenska klassikerna. Bruno Mathsons ande svävar över det svenska folkhemmet lika naturligt som att du finner dessa designklassiker på parad oavsett om du bor i en charmigt urban trea eller i en villa i kranskommunen. Och precis som hantverkskunnandet går i arv, lika självklart är det för DUX att satsa på kvalitet. Långsamtväxande furu varvas med metalltrådar av yppersta kvalitet. ”The devil’s in the details” kan anses som en sliten fras, men för DUX genomsyrar det alla deras möbler och sängar. Exempelvis är Hevea en produkt som varsamt hämtas från eko-certifierade gummiträdsodlingar för att framställa den latex som ingår i DUX bäddmadrasser.

Minska möblernas klimatpåverkan

I Sverige tillverkas nya möbler för cirka 23 miljarder kronor om året. Samtidigt slänger privatpersoner, företag och offentlig sektor årligen mängder av fullt funktionella möbler. En stor del av dem skulle kunna återbrukas, något som skulle spara inte bara pengar utan även minska möblernas klimatpåverkan. Ett härligt exempel på återbruk och ett hållbart engagemang visade arkitektbyrån White på häromåret när de skulle inreda ett nytt hus i centrala Göteborg. Kulturhuset Selma Lagerlöfs center som när det stod färdigt för invigning till nästan hundra procent bestod av återbrukad inredning. För att fylla den 6 200 kvadratmeter stora byggnaden samlade arkitektbyrån in möbler som använts i andra verksamheter inom Göteborgs stad, exempelvis bibliotek, seniorverksamheter och kontor. Dessa kompletterades med nyinköpta begagnade möbler. White skapade dessutom en del re-designade möbler utifrån egna ritningar och med återanvänt material.

Genom reDUX främjar DUX ett livslångt ägande av möbler och sängar

DUX är en naturlig pusselbit i strävan efter ett mera hållbart samhälle. Att både tillverka nytt med omsorg och att främja ett livslångt ägande. Möbler och sängar för ett liv där generationer möts, överlappar och omformas i takt med tiden. reDUX minner om en djupt rotad hantverkstradition där gammalt möter nytt. Än idag är exempelvis de gamla sörmländska bruksorterna viktiga kuggar i den tillverkningskedja som obruten finns kvar sedan början av nittonhundratalet. I reDUX får samtida möbeltapetserare möjlighet att visa på sitt kunnande, att återskapa det som en gång var och låta gammalt bli nytt. Att sätta individen i centrum för ett framtida hållbart samhälle är en del i företagets DNA. Unika möbler för unika människor. En plats för skapande, ansvarstagande och kreativitet. Det vi kommer att uppskatta med reDUX är att få följa med bakom kulisserna. En plats där nål och tråd möter svets och hammarslag. En rum där noggrannhet möter passion, men också en digital mötesplats där möbler kan byta ägare när levnadsförhållandena förändras.

Hållbarhet - ett ord som manar till eftertanke

Kanske är ordet hållbarhet något som för de flesta av oss tas för självklart, men som när vardagen kryper sig på inte alltid är helt lätt att leva upp till. Men att satsa på kvalitet och hållbart tillverkade produkter är lika mycket en investering. En investering i framtiden. Vi tror att våra svenska fixstjärnor inom möbeldesign gärna lutar sig tillbaka, insuper doften av äkta skinn och furu, och nickar instämmande.

 

Ladda ner vår hållbarhetsredovisning här

Fler läsvärda artiklar

Begagnade designermöbler

Begagnade möbler kan vara ett hållbart alternativ för dem som vill möblera sitt hem eller kontor.

Miljövänlig inredning

Det är dags för oss alla att kräva mer av företagen vi stödjer och produkterna vi köper – både för vår hälsa och för miljöns skull.

Femtiotalets vurm för framtiden

Femtiotalets vurm för framtiden fick i det vardagliga stå tillbaka för en allt krassare verklighet där stormakterna slog på stora trumman i kampen om världsherravälde.