Hoppa till huvudinnehåll

SKÖTSELRÅD FÖR DESIGNMÖBLER

Ta hand om din designmöbel

Att ta hand om och vårda en kvalitetsmöbel ska varken vara tidskrävande eller betungande. Med rätt omsorg och skötsel kommer din möbel att åldras vackert och bli till glädje under många år framöver. Här delar vi med oss av våra tips för hur du bäst sköter din DUX-möbel så den håller längre. Tar du hand om den, så tar den hand om dig.

Ladda ner våra skötselråd

Skötselråd för DUX-möbler

Flax - bärande väv

DUX bärande väv - Flax - är till hundra procent växtfiberbaserat och veganskt. Möbeln bör dammsugas regelbundet och kan torkas av med en väl urvriden frottéhandduk med ammoniak eller tvållösning. Torka sedan med en väl urvriden handduk med destillerat vatten.

Fläckar tas bort så snabbt det går. Lös upp dem med vatten, eventuellt med en svag tvållösning, skölj noga och sug upp all fuktighet med torra och rena handdukar. Feta fläckar tas försiktigt bort med bensin.

Textil

DUX tygkollektion består av tyger från några av de mest framstående tyghusen i världen. En del av tygerna klarar vanlig tvätt. Det är dock kombinationen av tyg och övriga material, så som sömmar, blixtlås och fibervadd, som gör det olämpligt att vattentvätta klädseln.

Vi rekommenderar alltid mild kemtvätt av våra tygklädslar. Tänk också på att vända och skifta plats på plymåer där det är möjligt. Dammsug möbeln med jämna mellanrum med dammsugarens textilmunstycke. Dun- och fjäderplymåer bör helst inte dammsugas eftersom det kan orsaka fjädersläpp.

Fårskinn

DUX använder endast fårskinn av högsta kvalitet och denna bör skötas omsorgsfullt. Damm och smuts samlas gärna i botten på skinnet, där de så småningom kan bilda små ”slippapper” som slipar bort ullen, därför bör en DUX-möbel med fårskinn dammsugas regelbundet, alternativt kan löst sittande smuts tas bort med klisterrulle.

Fläckar på möbler av fårskinn bör snarast dränkas in med kallt vatten, sedan rengöras med svamp, ljummet vatten och ett ullschampo.

Skötselråd för läder

Läder är ett levande material med naturliga färgskiftningar och variationer. Ju finare läder, desto mjukare och behagligare, men också desto mindre behandlat. DUX möbler använder olika sorters läder och behandlingar för att möbeln ska vara så skön, följsam och estetisk som möjligt. Några av de läder vi jobbar med är Dakota, Classic soft, Elmorustical och Elmosoft.

DAKOTA

Dakota är DUX finaste anilinläder som efter ursprunglig infärgning fått en extra vax- och värmebehandling för att lädret ska behålla sin mjukhet år efter år. Rengör lädret två till fyra gånger om året med läderrengöring. Därefter impregnerar du antingen med en skyddande läderkräm som ger en mjuk och fläckavstötande yta, alternativt – om lädret är vaxat – med en speciell Pull Up Cream som tonar bort ljusa repor och ger en djup glans.

CLASSIC SOFT

Classic Soft är ett korrigerat, pigmenterat läder som med det fått en tåligare och jämnare yta. Utseendet på ett korrigerat läder ändras inte mycket över tid men behöver regelbunden vård för att optimera livslängden. Rengör lädret två till fyra gånger om året med läderrengöring och impregnera det därefter men en skyddande läderkräm, så att ytan behåller sin mjuka och fläckavstötande yta.

ELMORUSTICAL

Elmorustical är ett vackert och obehandlat anilinläder som har den naturliga hudens alla framträdande drag som ärr och insektsbett. Lädret varierar i strukturen men ger alltid en mycket hög komfort.

Rengör ditt Elmorustical-läder med läderrengöring två till fyra gånger per år och impregnera det därefter med en skyddande läderkräm, så att ytan behåller sin mjuka och fläckavstötande yta.

ELMOSOFT

Elmosoft är ett mjukt och följsamt semianilinläder som också har den naturliga hudens framträdande drag och ger en hög komfort. Elmosoft är dessutom mycket tåligt, vilket gör det lämpligt för möbler som används ofta.

Rengör ditt Elmosoft-läder med läderrengöring två till fyra gånger per år och impregnera det därefter med en skyddande läderkräm, så att ytan behåller sin mjuka och fläckavstötande yta.

Allmänna skötselråd för möbler

Solljus och värme

Skydda din möbel från starkt solljus och starka värmekällor. Undvik därför att placera din möbel nära fönster med mycket ljusinsläpp, nära värmekällor eller i utrymmen där det förekommer kraftiga värme- och fuktväxlingar. Ett enkelt sätt är att skydda med gardiner eller persienner intill fönster med direkt solljus och en bit från värmeelement då dessa är de två vanligaste sätten en möbel blir solblekt.

Dammsugning

Möbler har en förmåga att samla damm och smuts. Att regelbundet dammsuga eller damma din möbel med en mjuk borste är därför att föredra. Oftast är dammsugning tillräckligt vid rengöring av möbler eftersom dammet och smutsen aldrig hinner gro in. Genom att hålla din möbel ren ökar du livslängden på din möbel och får den att se ny ut länge.

Kuddar och plymåer

Hur länge dina täcken och kuddar varar beror på hur väl du tar hand dem. Dun- och fjäderplymåer bör helst inte dammsugas eftersom det kan orsaka fjädersläpp och täcken och kuddar bör skakas varje dag för att dunen eller fjädrarna ska behålla sin optimala fyllighet och spänstighet. Det är lämpligt att ta ut och skaka täcken och kuddar samt vända dem då och då.

Tvätt

När du tvättar dina täcken och kuddar förlänger du dess livslängd. Se till att alltid följa de rekommenderade skötsel- och tvättråden när du tvättar dina täcken och kuddar, och säkerställ alltid att de är torra igen innan användning. Du kan även torktumla täcken eller kuddar en stund för att få dunet eller fjädrarna att resa sig igen, förslagsvis tillsammans med en tennisboll. Textilier bör alltid kemtvättas.

Fläckar

Fläckar bör alltid avlägsnas så snabbt som möjligt efter de hamnat på din möbel. I de flesta fall räcker det att torka av med en fuktig trasa och destillerat vatten, men vid svårare fläckar kan du använda ett pH-neutralt diskmedel eller ett skumtvättmedel för professionellt bruk. Se till att alltid använda vita trasor. Undvik att fukta ulltyg i större omfattning, då detta riskerar kvarstående fläckar.

Andra sidor att besöka